App Store Optimization (ASO) Nedir ve Nasıl Yapılır?

Aysel Aydin
Mobile Growth Istanbul

--

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle Android uygulamalarımızı geliştirdikten sonra uygulamamızın mağazadaki görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmak ve daha fazla organik indirme almak amacıyla yapılan ASO yani App Store Optimizasyon çalışmalarını ele alıyor olacağız.

Mobil uygulamaların her geçen gün daha da önem kazandığı günümüzde mobil uygulama yapmak kadar;

  • O uygulamaların mağazadaki tanıtımını doğru strateji ve değer önerileri ile kullanıcılara sunmak
  • Uygulama marketlerine uygun hale getirmek
  • Yaptığımız ASO çalışmaları sayesinde daha görünür hale getirerek daha fazla organik indirme almak da önemlidir.

İşte bu noktada uzun bir süredir araştırma ve öğrenme içerisinde olduğum bu konuyu daha önce herhangi bir ASO çalışması yapılmamış bir uygulama üzerinde uygulayarak detaylıca ele alıyor olacağım. (Anlatımım tamamen deneyimlediğim ve gözlemlediğim maddelerden oluşacaktır.)

ASO (App Store Optimization) nedir ve neden önemlidir?

ASO yani App Store Optimization uygulama mağazalarındaki görünürlüğü en üst düzeye çıkarmak ve daha fazla organik indirme alabilmek amacıyla yapılan çalışmaların bütünüdür.

3 milyondan fazla uygulamanın bulunduğu ve her gün binlerce yeni uygulamanın yerini aldığı Google Play’de kullanıcılar kullanmak istedikleri uygulamaları belli kriterler çerçevesinde seçip kullanmaktadırlar. Peki bu rekabet ortamında ASO çalışmalarının uygulamamız üzerinde nasıl bir etkisi bulunmaktadır?

  • Arama motorları tarafından indekslendikçe ilgili aramalarda uygulamamızın daha üst sıralarda çıkmasını sağlamaktadır
  • Uygulamalarımızın daha hızlı keşfedilmesinde rol almakta ve mağazadaki görünürlüğünü artırarak daha fazla organik indirme almasını sağlamaktadır

İşte bu yüzden ASO çalışmaları çok daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlama noktasında büyük önem arz etmektedir.

Google Play Store’da Android Uygulamaları için ASO

ASO çalışmalarının önemini ifade ettikten sonra şimdi bu çalışmaları uygulayacağımız uygulama üzerinde adım adım yapacağımız işlemleri ele alalım;

  • Uygulama Adı
  • Uygulama Logosu
  • Anahtar Kelimeler
  • Alt Başlık
  • Uzun Açıklama Kısmı
  • Uygulama Tanıtım Görselleri
  • Uygulama Tanıtım Videosu
  • Kategori
  • Yerelleştirme
  • Gelen Yorumlar ve Değerlendirilmesi

Bu maddeleri uygulamamız üzerinde de uygulayarak ele alıyor olacağız. (Herhangi bir ASO çalışması uygulamadan önceki hali ve sonrasında yaptığımız çalışmalar ile güncel halini örnek göstererek)

Uygulama Adı

Başlık yani uygulama adı dönüşüm oranı optimizasyonu açısından önem arz eden, ASO meta veri üzerinde güçlü bir sıralama faktörüdür. Google play store tarafında 50 karaktere kadar başlık yazmanıza izin verir.

Başlık oluştururken temel amacımız belirlediğimiz anahtar kelimemizi verilen 50 karakterlik alana eklemek olmalı. Bu şekilde arama işlemi sonrası uygulamamızın daha üst sıralarda çıkması için ilk adımı gerçekleştirmiş oluruz.

Vocaword olarak yayına alınmış uygulamanın ismini yaptığımız çalışma sonrası belirlediğimiz anahtar kelimeleri de ekleyerek Vocaword | Kelime Havuzu & Kişisel Sözlük olarak değiştirdik.

Uygulama Logosu

Uygulama logosu kullanıcılar üzerinde uygulamamız ile ilgili ilk izlenimi oluşturan önemli bir faktördür. Bu yüzden iyi tasarlanmış ve uygulama hakkında fikir veren bir uygulama ikonu arama listelerinde yükselmenize ve daha fazla kullanıcı çekebilmenizi sağlayacaktır. Logoyu oluştururken;

  • Canlı ve dikkat çekici renkler kullanmaya özen gösterin
  • Metin kullanmayın, unutmayın ki metinler başlık içindir
  • Küçük ve belirsiz ayrıntılardan kaçının
  • Fotoğraf veya ekran görüntüsünü simge olarak kullanmayın

Vocaword uygulamasının önceki ve çalışmalarımız sonrasındaki logoları;

Anahtar Kelimeler

Uygulamalarımızın daha hızlı keşfedilmesinde ve mağazadaki görünürlüğünü artırarak daha fazla organik indirme almasında anahtar kelimelerimiz kilit rol almaktadır.

Anahtar kelime uygulama başlığınızda veya uygulama açıklama kısmında bulunuyorsa, uygulama mağazası algoritması uygulamanızı daha üst sıralarda gösterir.

Uygulama başlığınızda kullanacağınız anahtar kelimeler, açıklamalar kısmında kullanacağınız anahtar kelimelerden daha fazla önem taşır.

Bu yüzden uygulamanızın daha fazla kullanıcı çekebilmesi için önem vermeniz gereken önemli bir faktördür anahtar kelimeler. Bu adıma uygulamanızı en iyi anlatan kelimeler üzerine yoğunlaşıp bir liste oluşturmayla başlayabilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken rakiplerin hangi kelimelerle öne çıktığına ve onların hangi kelimeleri kullanıp hangilerini kullanmadığını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu şekilde belirlediğiniz orta ve yüksek hacimli anahtar kelimeleri başlık, alt başlık ve açıklama kısımlarında kullanabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması için Keywordtool.io ve keyword.io adreslerinden yararlanabilirsiniz.

Vocaword uygulaması için dil öğrenimi, kelime havuzu ve kişisel sözlük anahtar kelime kombinasyonlarını kullandık.

Alt Başlık

Alt başlık, 80 karakter uzunluğa kadar izin verilen, arama ve dönüşüm oranını etkileyen bir başka faktördür. Bu kısma, uygulamanız için belirlediğiniz anahtar kelimeleri de içerecek kısa bir açıklama ekleyin.

Vocaword için önceki yazılan “Kelime Öğren” alt başlığını “Kelime havuzu oluşturmak ve alıştırmalarla tekrar etmek aynı uygulamada cebinde!” olarak değiştirdik.

Uzun Açıklama

Google Play Store uygulamanızı tanıtıp ikna edebilmeniz ve sıralamada yer alabilmeniz için size 4000 karaktere kadar izin verir. Bu açıklamada;

  • Uygulamanızın ne işe yaradığını
  • Uygulamanızı indiren kullanıcılara nasıl bir fayda sağlayacağınızı
  • Uygulamayı nasıl kullanacaklarını

gibi potansiyel bir kullanıcının zihninde oluşabilecek sorulara yer verip cevaplandırmayı unutmayın. Metni hazırlarken;

  • Belirlediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde hazırlamaya çalışın. Google’ın arama motorunun, açıklamaları taradığını ve bulduğu anahtar kelimelere göre uygulamanızı indekslediğini unutmayın.
  • Kelime ya da cümleleri tekrara düşecek şekilde kullanımlardan kaçının.
  • Size verilen 4bin karakterlik açıklama alanının tamamını kullanmaya çalışın. (En az 3bin karakterini kullanın ve uzun paragraflardan kaçının. Kısa ve boşluklar bırakarak okunurluğu artıracak şekilde yazınızı düzenleyin)
  • Kullanıcılarınızı harekete geçirici cümleler kullanmaya özen gösterin
  • İmla kurallarına dikkat edin ve yazım hatası olmamasına özen gösterin.
  • Uygulamanıza birden fazla dil eklediyseniz, açıklamaları da olası tüm dillere göre yerelleştirmeyi unutmayın.

Ne yazık ki birçok geliştirici uygulamalarının açıklama kısmına gereken özeni göstermemektedir. Çok kısa iki cümleden oluşan bir yazı ile geçiştirilmiş birçok uygulama mevcut. Vocaword uygulaması da bunlardan biriydi. Uygulamanın açıklama kısmı üzerinde düşünerek yukarda belirttiğim maddeleri de göz önünde bulundurarak yeniden ele aldık.

Uygulamanın mağaza kısmını yapacağınız geliştirmeler ve yeni belirleyeceğiniz anahtar kelimeler ile her zaman güncelleyebileceğinizi unutmayın.

Uygulama Tanıtım Görselleri

Kullanıcılar arama sonrasında ekranda listelenen uygulamalar içinde uygulamanıza tıklayıp içeriğinize göz atmak istediklerinde, eklediğiniz ekran görüntüleri kullanıcıya uygulamanızı yükleyip yüklememeleri noktasında büyük bir rol oynamaktadırlar.

Logo tasarımı sonrası ekran görselleri kullanıcılara verdiğimiz ikinci izlenimdir. Bundan dolayı ekran görüntülerinizin dikkat çekici bir şekilde tasarlanması gerekir.

  • Google Play Store’da en az 2 olmak üzere 8 adede kadar ekran görseli ekleyebilirsiniz. Uygulamalarınızın en iyi özelliklerini kullanıcılarınıza bu görsellerle verebilirsiniz. (En az 2 görsel gerekli diye bunu 2 ile sınırlandırmayın. Uygulamanızı görsellerle her açıdan yansıtın.)
  • Hazırlayacağınız görsellerde kısa ve öz bir şekilde açıklama metinleri ekleyin
  • Ekran görsellerini eklediğiniz dillere göre yerelleştirmeyi de unutmayın

Vocaword uygulamasının ekran görsellerinin hazırlanmadan sadece telefon ekran görüntülerinin eklendiği hali;

ASO çalışmalarıyla beraber değiştirilen tasarımla oluşturulan ekran görsellerinin eklendiği hali;

Ekran görüntüleri için kullanabileceğiniz ücretsiz siteler;

Uygulama Tanıtım Videosu

ASO çalışmalarında şüphesiz en çok gözardı edilen ama hazırlanacak 10sn lik bir video ile bile mağazada fark yaratabileceğiniz öğelerden biridir. Google Play video süresi için 2 dakikaya kadar izin vermektedir.

Genel olarak videoların çok kısa bir kısmının izlendiğini düşünürsek vermek istediğiniz bilgileri videonun ilk 5 - 10saniyesine yerleştirmenizi tavsiye ederim.

Vocaword için şu an video içeriği hazırlanmaktadır.

Kategori

Uygulamamız için en uygun kategoriyi seçmek önemli bir faktördür. Vocaword uygulaması için Eğitim kategorisi seçilmiştir.

Yerelleştirme

Uygulama yerelleştirme çalışması, hedeflemek istediğimiz dillere göre uygulamamızın başlık, anahtar kelimeleri, açıklamalar ve ekran görüntülerinin uyarlanmasıdır.

Yerelleştirme çalışmasına sadece çeviri olarak bakmak hata olur. Türkiye’de yapılan aramalarda kullanılan bir anahtar kelime farklı ülkelerde işe yaramayabilir. Bu yüzden diğer ülkelerdeki kullanıcıların hangi anahtar kelimeleri kullandığını doğru bir şekilde araştırıp saptamamız ve buna göre optimizasyon işlemlerimizi yapmamız gerekir.

Vocaword uygulamasında eklediğimiz İngilizce dili için, uygulamanın başlık, anahtar kelimeleri, açıklamalar ve ekran görüntülerini yerelleştirdik.

Gelen yorumlar ve değerlendirilmesi

Uygulamamızı yayınladıktan sonra daha fazla kullanıcıya ulaşmayı sağlamak için uygulamayı puanlandırmak, yorumlarla geri bildirimler almak biz geliştiriciler için çok önemlidir, çünkü kullanıcı edinme noktasında büyük bir etkiye sahiptir uygulama değerlendirmeleri.Bunun için birçok geliştiricinin kullanıcılardan uygulamalarının oylanması ve yorum bırakılmasını kolaylaştıran Google’ın duyurmuş olduğu In-App Review API’sini kullanabilirsiniz. (İlgili makaleme buradan ulaşabilirsiniz.)

Uygulamamız için gelen yorumlar ve değerlendirmeler bu yüzden çok önemli bir ASO sıralama faktörüdür. Yayınladığınız uygulamanız için çevrenizden uygulamalarınızı incelemelerini ve ardından yorumlarıyla dönüş yapmalarını isteyebilirsiniz.

Son olarak uygulamanıza gelen yorumları cevaplandırırken;

  • Kibar bir üslupla cevap verin
  • Herkese aynı cevabı vermek yerine mesajlarınızı kişiselleştirin (Bu kullanıcılarınızın da hoşuna gidecektir :))
  • Gelen olumsuz bir yorumda bile sakinliğinizi koruyarak yapıcı bir şekilde cevap vermeye özen gösterin
  • Kullanıcıların beğenmediği ya da eksik gördüğü bir nokta için kırdığı puanlar karşısında yapacağınız olumlu bir cevap ile durumu değiştirebileceğinizi unutmayın
  • Kullanıcılarınıza cevap verirken asla sinirli bir üslupla cevap vermeyin :)
  • Gelen yorumlara spam mesajları anımsatacak cinsten karşılık vermeyin.

Evet arkadaşlar App Store Optimization (ASO) ne olduğunu, önemini ve nasıl yapacağımızı ele almış olduk bu şekilde. Umarım hepiniz için faydalı bir içerik olmuştur. Bir sonraki yazımızda yaptığımız bu optimizasyon sonrası ne yapacağımızı ele alıyor olacağız.

Her türlü sorunuz için bana hesaplarım üzerinden ulaşabilirsiniz :) Yapacağınız ASO çalışmaları ile bol artışlı organik indirmeler ve kazançlar dilerim :)

Hesaplar: Twitter, Linkedin

Kaynakçalar:

--

--